Google translate is a website service that provides you with a translation of the website, to the language you choose from the list. Since it is computer generated, the translation may not always be completely correct. Please note that we are not responsible for any inaccuracies.

För klienter

För klienter

Vi kan alla behöva stöd och hjälp i något skede i livet. Ibland vet vi vad vi behöver och varför. Du hittar mer information om hur du söker stöd och hjälp under För klienter.

Ibland är det svårare att sätta ord på vad som oroar eller inte fungerar. Du kan alltid ringa oss, så hjälper vi dig på rätt.

Telefontiden

är klockan 9-10 för socialarbetare och socialhandledare. 

Här hittar du våra kontaktpersoner.

Receptionen

Du når vår reception på telefon 532 833 på vardagar kl. 9-15. Receptionen tar emot besök klockan 9-11:30, 12:30-15. Här kan man lämna in handlingar hämta blanketter och ställa frågor.

Växeln

Du når växeln på telefon 532 800 på vardagar kl. 8-16. Om du vet vem av våra handläggare som har hand om ditt ärende kan du kontakta hen direkt. 

Dagjour

Om du har ett brådskande ärende kan du ta kontakt via våra jourtelefoner. De är öppna vardagar kl. 8-16. Varje verksamhetsområde har ett eget nummer. Du hittar alla journummer på denna sida.

Socialjour

Vid akuta socialvårdsärenden kontaktas socialjouren. Socialjouren nås utanför kontorstid genom att ringa 018-12 200. Socialjouren är bemannad av en socialarbetare i beredskap varvid ärenden som kan hanteras av annan dygnet-runt verksamhet eller under kontorstid inte ska hanteras av socialjouren.

Fara för ditt liv?

Om du befinner dig i en situation där det är fara för ditt liv ska du ringa 112.

Via 112 får du snabbt hjälp från till exempel polis eller ambulans. 

 

Jourtelefon tidigt stöd för barn och familj

vardagar kl. 8-16
Jourtelefoner

Jourtelefon barnskydd

vardagar kl. 8–16
Jourtelefoner

Jourtelefon funktionsservice och sysselsättning

vardagar kl. 8-16
Jourtelefoner

Jourtelefon vuxensocialarbete

vardagar kl. 8-16
Jourtelefoner

Socialjour

utanför kontorstid, endast akuta ärenden
Jourtelefoner
SES samarbete efter skilsmässa

SES - samarbete efter skilsmässa

SES, samarbete efter skilsmässa, är ett digitalt och interaktivt verktyg som erbjuds föräldrar för att få stöd och kunskap i barns reaktioner vid en separation. Föräldrarna kan få stöd med att fundera på vad som är viktigt att tänka på i samarbetet med den andre föräldern samt egna reaktioner och verktyg för att hantera krisreaktioner. 

SES NXT är ett digitalt och interaktivt verktyg för barn och unga mellan 3-17 år vars föräldrar är separerade.SES NXT stöttar barn att göra sin röst hörd i familjen, uttrycka sina värderingar, och bryta den tystnad som kan uppstå inom och runt familjen.

Specialomsorgen

Specialomsorgen

Kommunernas socialtjänst k.f. ansvarar för all socialvård, förutom barnomsorg och äldreomsorg.

Specialomsorgen är en del av verksamhetsområdet funktionsservice.

Våld i nära relationer

Våld i nära relationer

På Åland har vi en nollvision för våld i nära relationer. Det är en tydlig signal om att vi inte accepterar kränkning av din eller min frihet och trygghet.

Barn som upplever våld i familjen behöver uppmärksammas för att få det skydd och stöd de behöver. Vi behöver öka medvetenheten om problemet och bli bättre på förebyggande arbete.

Publicerad 14.10.2020
Uppdaterad 13.8.2024